Denne bloggen krystalliserte seg etter samtaler med min venn, kollega og trener Svein-Olav Grevstad AKA SOGmental. De fleste coacher med forskjellig vinkling er enig om at visualisering er viktig for å oppnå mål. Hvilke mål vi setter oss kan være så mangt. Vi kan også dele opp målene våre i hovedmål og delmål. Delmålene er det som tar oss til hovedmålet. Dersom vi oppnår våre resultater er det en konsekvens av de valgene vi tar både bevisste og ubevisste.

Tenker vi over hvor mange valg vi tar hver dag, så starter det allerede om morgenen. Skal jeg sove 10 min lenger, drikke kaffe før eller etter dusjen, ta den blå eller hvite skjorten, hvilken rute skal jeg velge til kontoret i dag, hvilke oppgaver gjør jeg i hvilken rekkefølge etc. Mange av valgene kan virke ubetydelige, men summen av disse utgjør en forskjell. Visualisering kan være nyttig da det kan være til hjelp for å velge riktig i forhold til våre bevisste og ubevisst valg.

Visualisering som praksis er for meg å sette meg ned, og finne fokus i pust. Kall det gjerne en meditativ tilstand. I denne tilstanden ser jeg for meg ønsket mål og prøver å sanse hvordan oppnåelsen av dette vil føles. Se det, føle det, lukte det, erfare det osv.  Dette kan gjøres i korte tidsrom, og over tid hvor jeg går dypere inn i følelsen. Jeg velger å se på visualisering som en manifestering av mine mål, og gjennom visualiseringen programmerer jeg harddisken/hodet mitt til å styre meg i riktig retning.

Jeg tror at kraften av visualisering kan misforståes dersom vi innbiller oss at visualiseringen i seg selv er alene nok. Jeg har lest bøker hvor visualisering blir beskrevet som en måte å koble seg på en universell bevissthet, og dersom du tenker sterkt nok på noe, så vil det oppfylles. Hva vet jeg, kanskje er det slik, men jeg har fortsatt til gode å vinne i lotto, selv om jeg har visualisert det så det knaket i hjernebarken.

Dessverre så må jobben gjøres og vi må ta det grunnarbeidet som må til for å frakte oss frem til målet. Jeg har for eksempel ikke hørt om noen som har klart å tenke seg til en veltrent kropp. Derimot kan visualisering i forkant av en tøff trening hjelpe. Vi kjenner alle til dørstokkmila, som strengt tatt er hodet vårt som psyker oss ned. Ved å visualisere, og med det fokusere på virkningen av treningsøkten, så kan vi oppnå langt bedre resultater enn om vi går inn i treningen med senket hodet og lav energi.

Visualisering alene, uten de nødvendige handlingene er kun illusjon og en urealistisk drøm.

Hva skal vi da visualisere på? Delmål eller hovedmål? Jeg tror Ole Brumm er inne på noe: Ja takk, begge deler. Vi må se for oss hovedmål, og vi må føle på hvordan det vil være å nå dit, for at vi skal klare delmålene på ferden. Allikevel tror jeg at dersom vi kun har fokus på hovedmålet så mister vi fokus på arbeidsinnsatsen som skal ta oss dit. Om målet mitt er idrettslig, så kan det være lurt å sette opp en oversikt over hva som skal til for å nå dit, og dette er hva jeg mener med arbeidsoppgavene. Skal jeg oppnå en ny gradering i min kampsport, så må jeg muligens forbedre meg på mange felt, det kan være kondisjon, styrke, fleksibilitet, teoretisk kunnskap, tekniske ferdigheter etc. Ved å sette opp hva som skal til å for å oppnå disse forbedringene, så skaper jeg meg en fremdriftsplan, og denne planen bør da inneholde delmålene. Når jeg har fått denne strukturen på plass, så kan det være nyttig å bruke noen minutter på å visualisere dagens mål i forhold til denne planen. På den måten er jeg best mulig rustet mentalt på å gi mitt beste i ferden mot det store målet.

Hva er dine kortsiktige og langsiktige mål? Hvordan ser du for deg å nå dette?
Lykke til med din visualisering og det praktiske arbeidet som skal ta deg dit.