Veien til sort belte og høyere dan-grader.

Det sorte beltet er for mange et symbol på mestring. Og ja, det er absolutt et symbol på at man har mestret og har nådd et mål. Etter selv å ha trent snart en mannsalder er det sorte beltet for meg en eksamen på forståelse av det grunnleggende og at man nå er klar for å begynne denne spennende ferden videre. 

Uavhengig av hvilken grad man skal opp i om det er gult, grønt eller høye grader av det sorte, så mener jeg forberedelser og fokus må være det samme. Det er så synlig dette symbolet som beltet er. Vi sammenligner oss med andre og vi blir sammenlignet.

Det å sitte som sensor på en gradering er et tveegget sverd. Ingen ting er mer gledelig enn å dele ut en ny og velfortjent grad, og ingen ting er verre enn å gi beskjeden om at denne gangen var du ikke god nok. At man ikke alltid når de målene man setter seg er en ærlig sak, som vi alle har opplevd. Jeg kjenner at jeg blir frustrert når jeg ser kandidater som yter langt under deres potensialer. Jeg får lyst til å si: ”hvorfor setter du meg i denne posisjonen, som gjør at jeg i dag må stryke deg?”.

Det nærmer seg nå gradering for fargebelter her på Sangrok, og sommeren er snarlig her, med det sommerleir og gradering i dan-grader. Skal du gradere? Vil du ikke da fremstå som den beste utgaven av deg selv? Det å gradere seg oppover i gradene er en del av konseptet i både taekwondo og hapkido, så det å gradere for fort er ikke bra, heller ikke å la være å gradere når man er klar for å steppe opp er bra. Denne vurderingen krever selvtillit, selvinnsikt og ambisjon. Bestemmer du deg for å avansere en grad så har jeg noen tips:

– Legg en plan i god tid. Skal du være ditt beste på gradering, så er det antageligvis ikke nok med mosjons/vedlikeholdsnivå på treningen.
– Ferden er individuell, spør deg hele tiden, gjør jeg mitt beste, er det områder jeg er svak på, hvordan skal jeg tette ”hullene/manglene” etc.
– Forstå at sort belte ikke er en menneskerett. Føl at du skal erobre denne graden, og da må man mobilisere.
– Det er mange der ute som har ervervet seg høye grader, og som kanskje ikke burde ha de. Ikke sammenlign deg med de, sammenlign deg med de beste.
– Før treningsdagbok, sett deg delmål, lag konkurranse med venner. Finn noen som kan motivere deg når dørstokken blir høy.
– Fortell og publiser målene dine, da er det vanskeligere å legge seg på latsiden.

Dersom man ikke klarer en gradering, så sier det mye om en person hvordan man takler dette. Om man feiler, så er det klart at det er lov å bli skuffet, lei seg og demotivert. Når man er ferdig å fordøye dette, gjelder det å komme seg opp på hesten igjen. Om det er taekwondo eller andre ting i livet man feiler på, ikke la det siste du husker av denne aktiviteten være at du ikke fikk det til. Det er ikke at man blir slått til bakken som definerer deg, det hvordan du reiser deg. Dersom du ikke når målet, ikke skyld på andre. Sensor er ikke din fiende som vil at du skal stå igjen. Ja, det kan noen ganger være tvilstilfeller hvor pilen kunne gått begge veier, men ikke vær fornøyd med å motta en grad om du er et tvilstilfelle. Tren hardt, kom forberedt og lever en gradering som det ikke er tvil om.

Når alt dette er sagt, er disse gradene ikke så vanskelig å oppnå, det dreier seg om å sette mål og gjøre jobben. You can do it!

Vi arranger fargebeltegradering lørdag 1. April, og graderingskurs helgen før, 25 mars. Påmeldingsskjemaer ligger klare i disken.

Dan-gradering vil bli holdt på vår sommerleir den 17 juni. Det nærmer seg, men det er fortsatt tid til å gjøre en innsats for at denne dagen skal du vise deg fra ditt beste.

Ønsker du hjelp til planlegging, råd om veien videre med mer, ta kontakt med meg.

You can do it!

Lykke til!
Henrik S. Hunstad
Master Instructor

By | 2017-03-15T20:46:50+01:00 mars 6th, 2017|Kommentarer er skrudd av for Veien til sort belte og høyere dan-grader.