Etter min seneste tur til Korea hvor jeg besøkte min læremester, Grandmaster Chang Seong Dong fikk jeg inspirasjon til å skrive denne bloggen.

Jeg har kjent Master Chang i over 20 år. Jeg har bodd med han i Korea, vi har reist i Korea sammen, han har vært på besøk hos meg i Norge et utall ganger. Vi har sammen møtt små og store utfordringer livet bringer. Samt har vi ukentlig kontakt hvor vi snakker om stort og smått. Han er på mange måter så mye mer en bare min Taekwondo-lærer. Jeg vil beskrive han som en mentor, en nær venn, og gå så langt som å definere han som en del av min familie. Han er en mann med stor integritet. He walks the talk.Det jeg har blitt mer og mer klar over er hvordan han innretter livet på alle plan etter hva han føler er det mest naturlige.

La meg beskrive en dag med Master Chang. Rundt klokken 08.00 er han på plass i treningsalen. Han begynner med rolige step-teknikker, for så å kjøre på med armhevinger og situps. Deretter tøyer han lett, og jeg gjenkjenner flere øvelser fra yoga. Deretter tar han ofte en kaffe, for så å gå ut og gjøre de daglige gjøremål. Rundt klokken 13 er han på plass i salen igjen. Er været passende har han vært ut og løpt en tur først, deretter er det treningsrutinen igjen som ofte avsluttes med 10-15 min meditasjon. Rett etter denne økten spiser han dagens første måltid. Et måltid bestående av mye grønnsaker og proteinkilder i form av kjøtt eller fisk, gjerne rester fra gårsdagens middag. Etter dette måltidet tar han en formiddagslur på en time eller to. Deretter jobber han på kontoret hvor han administrer Sangrok World Academy. Rundt klokken 21 er det tid for dagens tredje økt. Master Chang elsker fotball, så han inviterer gjerne venner over til fotballkamp i taekwondo-salen. Etter å ha rundspilt de andre, er det tid for tøying og styrke igjen. Deretter spiser han dagens andre og siste måltid. Måltidene er tradisjonell koreansk mat, et godt balansert måltid i form av grønnsaker og kjøtt. Denne rutinen følger han 365 dager i året. For noen år siden fikk Master Chang en kneskade, som gjorde at han ikke kunne belaste kneet. Dette var allikevel ingen hindring for daglig treningsøkter. Master Chang utførte treningen liggende med en pute under kneet, og kjørte bevegelighet og styrkeøvelser på overkroppen.

Med glimt i øynene beskriver han sine rutiner med at han liker å leve som en tiger. En tiger jakter for å spise, jakten er hans treningsøkt, deretter spiser tigeren, for så å hvile mens kroppen bearbeider måltidet. Han mener videre at kroppen tar i mot næring best etter å ha trent, og at kroppen er mest skjerpet på tom mage, derfor legger han alltid inn en økt før måltidet.

Master Chang reiser over hele verden for å undervise Taekwondo. Dette kan være en belastning med lange flyturer og tidsforskjeller. Allikevel har ikke dette stått i veien for de daglige rutinene. Han kjører det samme regime uansett hvor i verden han befinner seg.

Han leter hele tiden etter kroppens mest mulig naturlige måte å bevege seg på, noe man kan oppdage i hans tolkning av Taekwondo. Let etter den enkle liv, har han ofte sagt til meg. For mange kan dette tolkes som man skal prøve å leve uten utfordringer og fysiske anstrengelser. Dette er derimot ikke hva han mener. Master Chang er opptatt av at man skal hele tiden søke etter å gjøre sitt beste i øyeblikket. Om man har gjort sitt beste, så vil man ofte møte de utfordringene som kommer best mulig rustet, og møter man motgang eller fiasko, så vet man at man gjorde sitt beste, og kan akseptere motgangen.

Master Chang definerer seg ikke som en religiøs mann, men han har funnet en Buddhist munk som han lytter til hver dag. Om jeg skal menneskeliggjøre begrepet zen, så er det Master Chang jeg ser for meg. For hva er vel zen om ikke en perfekt tilstedeværelse i nuet, hvor man finner seg i en harmoni med omgivelsene. Taoismen er en annen av de store asiatiske filosofiene som også har fokus på denne tilstanden av å være i harmoni med endringene og omgivelsene. Gjennom å kunne akseptere og ikke stritte i mot finner man harmoni både fysisk og psykisk. Mange skiller på det fysiske og psykiske, og jeg tror at det er en feil, eller rettere sagt blir en barriere for å utvikle både det mentale og fysiske. Flere og flere blir klar over viktigheten av å se oss som individer, som en helhet hvor sjel og kropp må fungere i harmoni. Det er nettopp denne måten å leve på som gjennomsyrer Master Changs liv i både tanke og bevegelse. Det er akkurat denne måte å tenke på han mener med et enkelt liv. Han har funnet sin måte å trene, spise og tenke på som han finner mest naturlig og komfortabelt for han.

Det å ha mulighet til å være tett på en så spesiell mann er lærerikt, inspirerende og gir meg en følelse av å være privilegert. Da jeg startet med kampsport som barn var denne type mester-elev-relasjon noe jeg drømte om. En drøm som ble oppfylt. Jeg har lært kampsport av min læremester, men de viktigste leksjonene jeg har fått har vært gjennom de mange samtaler, og det å få observere hvordan han lever sitt liv.

Det er vanskelig konkret å oppsummere hva jeg har lært av å kjenne Master Chang. Noe av det som kommer opp er å følge en rutine som er riktig for meg. Lev naturlig og la det være harmoni mellom hode og kropp. Det er de daglige rutinene over tid som gir resultat, ikke skippertak når samvittigheten skriker.

Noen sitater fra Grandmaster Chang: Search for an easy life, always keep a promise, be true to your way and always keep continue.

Håper dette har inspirert deg like mye.