Beltegrader i Taekwondo

Gjennom delmål utvikler vi oss og strekker oss etter nye utfordringer.

Taekwondo og Hapkido er bygd opp på et beltesystem hvor man erverver seg nye belter etter hvert som man behersker pensum og har trent tilstrekkelig. Disse beltene er delt inn i farger, hvor man starter med hvitt og det er 9 grader før det sorte.

I våre tiger-klasser har vi et utvidet belte og stripesystem som skiller seg fra det opprinnelige. Dette da vi ser at de yngste trenger oftere symbol på gjennomførte treninger. De som er under 12 år markerer aldrene med at de har en hvit stripe som går langs hele beltet. For de over 12 år er belte fargene: hvitt, gult, grønt, blått, rødt og sort. Mellom hver beltefarge er det en stripe.

Beltesystemet er relativt nytt i historien, og ble innført av Jigaro Kano (1860 – 1938),som var grunnleggeren av Judo. Han hadde visstnok fått idéen til beltesystem fra brettspillet go. Systemet med grader i spillet  go kan minne om handicap-systemet vi kjenner fra golf. Jigaro Kanos gradsystem ble snarlig kopier av mange av de andre asiatiske kampformene.

Om det vart tiltenkt noe symbolikk i fargevalget fra opprinnelsen er uvisst, men vi liker denne symbolikken: Hvitt står for det uskrevne ark, som snø på bakken. Gult symboliserer frøet som vi planter i bakken når snøen har smeltet. Det grønne beltet er spiren som vokser opp av jorden. Deretter kommer blått, som står for himmelen som alle planter strekker seg etter. For at det skal være liv trenger vi solen, som er det røde beltet. Det er 9 grader før det sorte, som får oss til å tenke på et svangerskap. Det sorte beltet er kosmos, vi er født, og klare for Taekwondo/Hapkido-livet.

Det er også 9 grader av sort, men her er det minimum like mange år mellom gradene som den graden man skal opp til. Eks: Sort belte 1.Dan/grad til 2.Dan tar to år. Fra 2.Dan til 3.Dan, tre år osv.

I Sangrok erverver man seg det første beltet, som er gult i klassen, når instruktøren mener man behersker det grunnleggende. Gradene etter dette må gjøres på fastsatte graderingsdager foran sensor. Det arrangeres tre til fire graderinger i året.

Det blir feil om man kun trener for å oppnå høyere grader, og gradene trenger ikke alltid å si alt om utøverens nivå. Men det sier noe om tiden som er lagt ned. Og ikke minst er det et flott system for å sette seg delmål og hovedmål.

1 april arranger vi gradering. Er du klar?
Påmeldingsskjemaer ligger i disken.

Lykke til på gradering!

Vennlig hilsen
Henrik S. Hunstad
International Master Instructor
Sangrok Norge AS

2017-03-15T20:46:18+01:00